Haziran ayı Ulusal Taze Meyve ve
Sebze ayıdır! Pek çok gıda vücudun iyileşmesi ve en iyi şekilde işlev görmesini
sağlaması yeteneğiyle göz önünde bulunuyor ve enginar da bunlardan pek farklı
değil.
Papatyagiller familyasından gelen enginar göbekleri sağlığa yararlıdır. Onları diyetlerde bol bir şekilde kullanmak vücudun
formda kalmasına yardımcı olan ideal bir yoldur; böylece insanlar olabildiğince
sağlıklı kalabilirler.
Enginarın sağlığa olan yararları:
1) Serbest radikallerle
savaşır
Enginarın içerisindeki C vitamini o kadar güçlüdür ki, Oksijen Radikal Emilim Kapasitesi (ORAC) Sistemi bu yiyeceğin diğer antioksidan bakımından zengin olan yiyeceklerden 9 kat daha fazla antioksidan içerdiğini keşfetmiştir. ORAC, gıdaları antioksidan kapasitelerine göre sınıflandırmaktadır. Antioksidan yönünden zengin olan gıdalar, hücrelere zarar veren serbest radikallerle ve vücuda hasar verenlerle savaşmalarıyla bilinmektedirler.
2) Hazımsızlık ağrısından kurtarır
Enginarın içerisindeki C vitamini o kadar güçlüdür ki, Oksijen Radikal Emilim Kapasitesi (ORAC) Sistemi bu yiyeceğin diğer antioksidan bakımından zengin olan yiyeceklerden 9 kat daha fazla antioksidan içerdiğini keşfetmiştir. ORAC, gıdaları antioksidan kapasitelerine göre sınıflandırmaktadır. Antioksidan yönünden zengin olan gıdalar, hücrelere zarar veren serbest radikallerle ve vücuda hasar verenlerle savaşmalarıyla bilinmektedirler.
2) Hazımsızlık ağrısından kurtarır
Çalışmalar,
enginar yaprağı ekstresinin reflü asidi veya hazımsızlık ağrısı çekenleri
rahatlattığını kanıtlamıştır. Bazı önde gelen Avrupalı bilimsel danışma
kurulları enginar kullanımının
insanlarda ishalden mide bulantısına, şişkinliğe ve mide rahatsızlığına kadar
iyi geldiğini onaylamaktadırlar.
3) Kolesterol düşürme kabiliyeti
3) Kolesterol düşürme kabiliyeti
Enginarın kandaki kolesterolü düşürmede rol oynayan bileşime sahip olduğu
keşfedilmiştir, bu da enginarı kolesterolü yüksek olan insanlar için iyi bir
seçim yapmaktadır. Bileşimler seskiterpen-laktonlar ve sinarindir.
4) Beyin sağlığını arttırır
Enginar, beyindeki nöronlara olan zararı azaltıp beyin sağlığını kolaylaştırmayla bağlantılı K vitamini kaynağı olduğu için Alzheimer hastalarına faydalı olabilir. Daha da fazlası enginar; kan damarlarını genişleten, oksijenin daha fazla ulaşmasını sağlayan özelliklere sahip olan bir sebze olduğu için damar açıcı ilaç işlevini görür. Oksijen beyinde daha fazla olduğunda, gelişmiş kavramsal yetenekler doğar.
Enginarın yararlarının keyfini sadece Ulusal Taze Meyve ve Sebze ayında değil, her gün çıkarın! Her zaman taze, organik olanlarını seçmeyi unutmayın!
4) Beyin sağlığını arttırır
Enginar, beyindeki nöronlara olan zararı azaltıp beyin sağlığını kolaylaştırmayla bağlantılı K vitamini kaynağı olduğu için Alzheimer hastalarına faydalı olabilir. Daha da fazlası enginar; kan damarlarını genişleten, oksijenin daha fazla ulaşmasını sağlayan özelliklere sahip olan bir sebze olduğu için damar açıcı ilaç işlevini görür. Oksijen beyinde daha fazla olduğunda, gelişmiş kavramsal yetenekler doğar.
Enginarın yararlarının keyfini sadece Ulusal Taze Meyve ve Sebze ayında değil, her gün çıkarın! Her zaman taze, organik olanlarını seçmeyi unutmayın!
http://www.naturalnews.com/045713_artichokes_brain_health_antioxidants.html'den
çevrilmiştir.
Çeviren: Esin Tezer
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder