Bilim ve Din

Bilim ve Din

3 Temmuz 2015 Cuma

ENGİNAR BEYİN SAĞLIĞINI ARTTIRIYOR





Haziran ayı Ulusal Taze Meyve ve Sebze ayıdır! Pek çok gıda vücudun iyileşmesi ve en iyi şekilde işlev görmesini sağlaması yeteneğiyle göz önünde bulunuyor ve enginar da bunlardan pek farklı değil.
Papatyagiller familyasından gelen enginar göbekleri sağlığa yararlıdır.  Onları diyetlerde bol bir şekilde kullanmak vücudun formda kalmasına yardımcı olan ideal bir yoldur; böylece insanlar olabildiğince sağlıklı kalabilirler.
Enginarın sağlığa olan yararları:

1) Serbest radikallerle savaşır
Enginarın içerisindeki C vitamini o kadar güçlüdür ki, Oksijen Radikal Emilim Kapasitesi (ORAC) Sistemi  bu yiyeceğin diğer antioksidan bakımından zengin olan yiyeceklerden 9 kat   daha fazla antioksidan  içerdiğini keşfetmiştir. ORAC, gıdaları antioksidan kapasitelerine göre  sınıflandırmaktadır. Antioksidan yönünden zengin olan gıdalar, hücrelere zarar veren serbest radikallerle ve vücuda hasar verenlerle savaşmalarıyla bilinmektedirler.

2) Hazımsızlık ağrısından kurtarır  
Çalışmalar, enginar yaprağı ekstresinin reflü asidi veya hazımsızlık ağrısı çekenleri rahatlattığını kanıtlamıştır. Bazı önde gelen Avrupalı bilimsel danışma kurulları  enginar kullanımının insanlarda ishalden mide bulantısına, şişkinliğe ve mide rahatsızlığına kadar iyi geldiğini onaylamaktadırlar.

3) Kolesterol düşürme kabiliyeti
Enginarın kandaki kolesterolü düşürmede rol oynayan bileşime sahip olduğu keşfedilmiştir, bu da enginarı kolesterolü yüksek olan insanlar için iyi bir seçim yapmaktadır. Bileşimler seskiterpen-laktonlar ve sinarindir.

4) Beyin sağlığını arttırır
Enginar, beyindeki nöronlara olan zararı azaltıp beyin sağlığını kolaylaştırmayla bağlantılı   K vitamini kaynağı olduğu için Alzheimer hastalarına faydalı olabilir. Daha da fazlası enginar;  kan damarlarını genişleten, oksijenin daha fazla ulaşmasını sağlayan özelliklere sahip olan bir sebze olduğu için damar açıcı ilaç işlevini görür. Oksijen beyinde daha fazla olduğunda, gelişmiş kavramsal yetenekler  doğar.
Enginarın yararlarının keyfini sadece Ulusal Taze Meyve ve Sebze ayında değil, her gün  çıkarın! Her zaman taze, organik olanlarını seçmeyi unutmayın!
                                                                                  
http://www.naturalnews.com/045713_artichokes_brain_health_antioxidants.html'den çevrilmiştir.

Çeviren: Esin Tezer


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder