Bilim ve Din

Bilim ve Din

22 Aralık 2015 Salı

Dua etmek, beyni ve bedeni nasıl değiştiriyor?




 Efendimiz (sav)'e sonsuz sâlât ve selâm olsun...

Tanrı kelâmını ispatlamak için bilime ihtiyaç duymasak da, onun beyni ve bedeni nasıl değiştirdiğini görmek çok etkileyici! Bazılarınız duanın beyni ve bedeni nasıl değiştirdiğini kendinizde ya da başkalarında görmüş olabilirsiniz. Eğer görmediyseniz, bunu kesinlikle görebilirsiniz.Bilim adamları, manevî deneyimi ve ilâhi güçle bağlantı kurduğuna inanan insanların beyinlerinde ve bedenlerinde neler meydana geldiğini anlamaya çalışıyorlar.Bu yeni araştırma alanı "nöroteoloji" olarak adlandırılıyor.  Bilim adamları, dua ve meditasyonla uğraşan insanların beyinlerinin farklı olduğunu keşfettiler. 

Nöroplastisite
Düşüncelerin ve hayalinde canlandırmanın beynimizi nasıl değiştirdiği hakkındaki önceki yazılarımdan beyinlerimizin verdiğimiz iyi veya kötü bilgiye dayanarak hiç durmaksızın kendini yapılandırdığını biliyoruz.
Pennsylvania'daki Thomas Jefferson Hastanesi ve Tıp Okulu'nda araştırma direktörü olan ve "Tanrı, Beyninizi Nasıl Değiştiriyor" kitabının yazarı olan Dr. Andrew Newberg, "Bir şeye ne kadar odaklanırsanız; (bu şey ister matematik olsun, ister araba yarışı olsun ya da Tanrı olsun hiç fark etmez) o şey sizin için ne kadar fazla gerçekleşirse, o kadar fazla beyninizin nöral bağlantılarına yazılmış olur" diyor. 
Nöroplastisite, spor salonuna gittiğimizde kaslarımızı şekillendirdiğimiz gibi beynimizi de şekillendirebileceğimiz gerçeğidir. Tanrı kelâmında güç olduğunu biliyoruz ve o DNA'mıza verdiği  hakikatlerin gücünü beynimizde aktive edebiliriz. 

Odaklanmış dikkat:Dua, beyni değiştiriyor
Dr. Caroline Leaf'e göre, 8 haftalık süre içerisinde günde 12 dakika "odaklanılmış" dua etmenin beyin taramasında ölçülebilecek düzeyde beyni değiştirebildiği keşfedildi. Bu tür bir dua, beyindeki sosyal etkileşim ve diğerlerine hassasiyet gösterme alanlarının aktivitesini arttırıyor. O, odaklanma ve yöneliş arttıkça beyindeki frontal lob aktivitesini de arttırıyor.
Bir başka çalışmada da bir yönelişle yapılan duanın beyni değiştirdiği gibi fiziksel maddeyi bile değiştirdiğine işaret ediliyor. Araştırmacılar 30 saniye kadar bir yönelişle düşünülen düşüncenin lazer ışığını etkilediğini keşfettiler.
Toksik düşünce  beyne zarar verse de, dua;  bu zararı tersine çevirebilir ve beynin ve bedenin gelişmesine neden olur. Beynin beynimizi ve hatta maddenin kendisini değiştirmesi için olan gücüne karşı artan bir ilgi var.  
Dr. Andrew Newberg, MRI beyin taramalarının dua etmenin ya da meditasyon yapmanın gücünü kanıtlayan çalışmasını yürüttü. Çalışma, duanın beyne fiziksel bir antrenman gibi olduğunu da kanıtladı. 
Şaşırmayın, bu bir egzersiz! Yaşam boyu devam eden bir yolculuk! Onu ne kadar çok uygularsanız, o kadar fazla yapılması kolay ve doğal hale gelir! 

http://renewingallthings.com/spiritual-health/how-prayer-changes-the-brain-and-body/'den alıntı yapılarak çevrilmiştir.
Çeviren: Esin Tezer


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder