Bilim ve Din

Bilim ve Din

29 Nisan 2016 Cuma

HER BEYNİN İMZASI VAR



Hiçbir şey yapmayan bir kişinin beyin taramaları bile, aynı kişi poker oynadığında veya kitap okuduğunda nöral devrelerin nasıl aydınlanacağını tahmin edebiliyor...

BEYİN, DİNLENME HALİNDE DAHİ AKTİF!

Her beyin birbirinden farklıdır. Beyin üzerine çalışan araştırmacılar, üzerinde çalıştıkları  büyük araştırmayla kişilerin beyinlerinin birbirinden nasıl farklılıklar gösterdiğini kanıtlamaya başladılar. Bu gibi farklılıkların olduğu konusu başlangıçta pek ilgi çekici görünmüyordu, fakat çalışmalar onların insanların beyinlerindeki doğuştan gelen özellikler olduğunu kanıtlamaya başladı. Bu farklılıkların ne olduğunu iyi bir şekilde bilmek, nörolojik rahatsızlıkların tedavi edilmesine de yardımcı olacaktır.

8 Nisan 2016'da Science'da yayınlanan yeni bir araştırma, beyin taramalarında bir şeyin gerçek olması için uygun anı kollayan insanların beyin aktivitelerinin bile beyinlerin çeşitli sıradan aktivitelerde nasıl davranacağının tahmin edilmesi için gerekli bilgiyi sağladığını keşfetti. Araştırmacılar; bu dinlenme halindeki "beyin imzalarını" kişiler poker oynarken, kitap okurken ve diğer görevleri gerçekleştirirken beyinde hangi bölgenin aydınlanacağını, hangi beyin hücresi grubunun devreye gireceğini tahmin etmek için kullandılar. Yazarlar, tekniğin felç olmuş ya da koma halindeki beyinlerin belirli alanlarının hâlâ işe yarayıp yaramadığını tahmin etmek için de kullanılabileceğini söylüyorlar. 

Teknik, şu anda New Jersey Teknoloji Enstitüsü'nde çalışan biyomedikal mühendis Bharat Biswal'in 1990'lı yılların ortalarından gelen bir tasarımıdır. Biswal, katılımcıların dinlenme halindeki fonksiyonel manyetik rezonans imajlama beyin taramalarının (fMRI) düzgün bir şekilde düşük frekanslı salınımlar gösterdiğini fark etti. O, fMRI sinyallerindeki arka plan gürültüsünü kaldırmanın yollarını arıyordu, fakat bu dalgalanmaların gürültü olmadığının farkına vardı. Çalışması, dinlenme halindeki fMRI beyin taramasına yeni bir yaklaşım getirdi.

Bu tür yapılan bir tarama, bir beyin hakkında pek çok şeyi gözler önüne serebilir! Senkronize olmuş bir şekilde dalgalanan beyin hücrelerinin ağlarını oluşturan nöral sinyallemenin sıradan  yavaş dalgalanmalarını analiz eder. Ve bu ağlar sıklıkla aktif halde olan ağları andırmaktadır. Yale Üniversitesi nöro-bilim doktora öğrencisi olan Emily Finn, “Dinlenme halindeki beyinlerin verilerinin aktivite halindeki beyinlerin haritalarına benzer şekilde olduğunu bir süredir biliyorduk" dedi. Finn ve çalışma arkadaşları, geçen Ekim ayında beyin ağlarının kişilerin her birinin kendine has özelliklere sahip olduğunu yüzde 99 doğrulukla tanıtan yeterli bilgiyi elde ettiğini gösteren bir çalışmayı yayınladı. Finn, “Bu çalışma, bunu bir adım daha da öteye taşıyor" dedi.

Oxford Üniversitesi'nden olan nöro-bilim adamları Ido Tavor ve Saad Jbabdi, Ulusal Sağlık Enstitüsü'nün katkılarıyla olan ve şu anda Saint Louis'deki Washington Üniversitesi, Minnesota Üniversitesi ve Oxford Üniversitesi tarafından yürütülen insan beyninin tellenmesinin haritasını çıkarmaya çalışan İnsan Konektom Projesi için toplanan veriyi kullandılar. Ekip 98 sağlıklı genç yetişkinle hafızayla, motor fonksiyonlarla, karar vermeyle (poker oynama) ve lisanla (okuma) ilgili görevleri yerine getirirken onların beyin taramalarını ve dinlenme halindeki beyin taramalarının verilerini topladı. Katılımcıların dinlenme halindeki beyin aktivitelerini ve çeşitli görevleri yerine getirdikleri anda ortaya çıkan beyin salınımları arasındaki ilişkiyi analiz etti. Daha sonra da kişinin sadece dinlenme halindeki beyin taramasını kullanarak katılımcının her bir görevdeki beyin aktivite profillerini tahmin etmeye çalıştı. Tahminler o kişinin beyin aktivitesiyle (beyin imzasıyla) bire bir uyuştu!  

Bu araştırmanın çabalarından bir tanesi de bu bulguların sadece bu araştırmada kullanılan sağlıklı katılımcılarda değil, çeşitli hastalıkları olan hastalarda da olduğuna karar vermektir. Tavor, ameliyattan önce tümörlü beyine sahip olan hastaları incelediklerini söylüyor. Eğer bu çalışma başarılı olursa, bir cerrahın tümörü yok etme stratejisini etkileyip ona yardımcı da olabilir. 

Araştırmadan çıkan sonuç her ne olursa olsun araştırma, dinlenen beyinin dinlenmeden başka her şeyi yaptığını ispat ediyor! Tavor, "Beyin dinlenme hali olarak adlandırılan halde  gerçekten dinlenmiyor! O, aslında her an her şeyi yapıyor!" diye konuştu.    
    
http://www.scientificamerican.com/section/news/new-evidence-points-to-personal-brain-signatures1/'dan alıntı yapılarak çevrilmiştir.
Çeviren: Esin Tezer


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder