Bilim ve Din

Bilim ve Din

3 Ekim 2014 Cuma

Yapılan bir çalışma, bunama işaretleri başlamadan önce yapılan basit bir testin Alzheimer'ı saptamaya yardımcı olabileceğini gösterdi




York Üniversitesi araştırmacıları; kişide düşünme ve hareketi birleştiren basit bir testin, bunamanın davranışsal işaretleri başlamadan önce bile Alzheimer hastalığı gelişiminin yüksek riskini saptamaya yardım edebileceğini söylüyor.

Çalışmayı yürüten Sağlık Fakültesi Profesörü ve Doktora adayı Kara Hawkins, katılımcıların dizüstü bilgisayarların ikili ekranındaki dört tane gitgide daha fazla çaba gerektiren  görsel-mekansal  ve idraksal-motor (hareket ettirici) görevini tamamlamalarını istedi. Test; hastalığın görünen işaretlerini göstermese bile, idraksal zorluk yaşayanlardaki Alzheimer eğilimini saptamayı amaçlıyordu.
Kinezyoloji ve Sağlık Bilimi Okulu'ndan Sergio, "Bir kişinin beyninin önce ve el hareketleri esnasında düşünmesini gerektiren, ekrandaki görsel hedefin ters yönündeki bilgisayar faresine ihtiyaç duyan bir görevi ilave ettik. Bu; hafif seviyedeki idraksal bozulma (MCI), soy geçmiş ve iki kontrol grubu arasında bulduğumuz en göze çarpan farklılıktı" diyor.

Hawkins; buna ilaveten, "Gerçekten de iyi öğrenilmiş, basmakalıp motor davranışların  Alzheimer hastalığı iyice ilerleyene kadar sürdürüldüğünü biliyoruz.  Bunlar, yürüme gibi rutin hareketleri de içeriyor. İletişimdeki aksama, hareketler, kişinin gerçekten ne yapmaya çalıştığını düşünmesini gerektirdiğinde belirgin olacaktır" diyor.

Katılımcılar, test için üç gruba ayrıldılar: Hafif seviye idraksal bozulma teşhisi konanlar veya Alzheimer hastalığı soy geçmişi olanlar ve ailesi hastalığın soy geçmişine sahip olmayan genç yetişkinler ve daha yaşlı yetişkinler.

Alzheimer Hastalığı Bülteni'nde yayınlanan 'Artan Alzheimer Hastalığı Riskine Sahip Daha Yaşlı Yetişkinlerdeki Vizyo-Motorlarda Azalmalar' çalışması; katılımcıların yüzde 81.8'inin Alzheimer hastalığının soy geçmişine sahip olduğunu ve hafif seviyede idraksal bozukluğa sahip olanların vizyo-motor gerektiren en idraksal görevlerde zorluklar yaşadıklarını gözler önüne serdi.

Sergio, "Beynin görsel ve duyumsal bilgiyi alma ve onu fiziksel hareketlere dönüştürme yeteneğinin beynin arkasındaki paryetal alan ve ön bölgeler arasında iletişim gerektirdiğini" açıklıyor. Sergio; Alzheimer hastalığının artan riskine sahip katılımcılarda gözlemlenen bozulmaların yaradılıştan var olan beyin değişimini veya hipokampal, paryetal ve frontal beyin bölgeleri arasındaki ortak beyin iletişiminin bozulmasına yol açan nöro-patoloji başlangıcını yansıtabileceğini söylüyor.

Hawkins; "Düşük Alzheimer riskini ve yüksek Alzheimer riskini kategorize edebilmek için, o kinematik ölçümleri kullanmada gayet iyiydik. Bu grup, hareketlerinde daha az doğruluk ve dikkatlilik olduğu gibi; daha yavaş reaksiyon ve hareket zamanına sahipti" diyor.

Hawkins bulguların, kimde Alzheimer hastalığının oluşacağını tahmin etmediğini fakat hafif seviyede idraksal bozukluğa sahip olan veya hastalığın aile soy geçmişine sahip katılımcıların pek çoğunun beyninde farklı bir şeyin olduğunu gösterdiğini söylüyor.

Çeviren: Esin Tezer

http://www.sciencedaily.com/releases/2014/09/140919110645.htm

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder