Bilim ve Din

Bilim ve Din

15 Mayıs 2015 Cuma

İnsan beynine zarar veren tahıl






Bağırsak ve beyin sağlığının birbiriyle yakından ilişkili olduğu (bağırsak-beyin aksı)  tıp profesyonelleri ve halk arasında gitgide daha fazla onay gördükçe, gluten içeren tahılların insan beynine zarar verebileceği kavramı daha da ciddiye alınmaya başlandı.   

New York Times'ın en iyi satan yazarlarından Dr. William Davis'in  'Buğday Göbeği' adlı kitabı, glutenin bağımlılık yaratan özelliklerini halkın bilincine yerleştirmede büyük başarı sağladı.   " 'Buğdayın Karanlık Yönü' adlı e-kitabım, genel olarak buğday ve tahılların  bağımlılık yaratan faktör olduklarını açıklıyor. Dr. David Perlmutter'ın yeni kitabı 'Tahıl Beyin' de bu bağlantıya dikkate değer bir vurgu yapıyor."

Eğer buğday, bağırsak hasarının (enteropati'nin) alışılagelmiş nedeniyse; bazen "enterik beyin" bazen de "ikinci beyin" olarak adlandırılan bağırsak hem çölyak hastalığı hem de non-çölyak hassasiyeti'nde glutenden zarar görüyorsa,  bu merkezi sinir sistemine de olumsuz etki verir!   
Doğrusunu söylemek gerekirse, GreenMedInfo'daki araştırma projemiz, Tıp Ulusal Kütüphanesi'nden  gelen kaynakla  200'den fazla olumsuz sağlık etkisinin gluten içeren tahıllarla olan bağlantısını belirledi! Tahılın etkileriyle ilişkili toksikliğin 21 farklı türünün nörotoksikliği en üst sıradaydı. Bu nörotoksik özellikler; nöropati'den ataksi'ye, psikiyatrik durumlar olan  manik depresif'den şizofreni'ye kadar uzanıyordu.

 Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry'de yayınlanan yakın zamandaki "Aşırı telaşlı beyin ve inatçı çölyak hastalığı: Yeni sendrom" başlıklı araştırma, yazarların "Aşırı telaşlı beyin ve inatçı çölyak hastalığı" olarak adlandırdıkları glutene bağlı olan rahatsızlıklar (GRD)" diye adlandırılan yeni sendromu tanımladı.
Araştırmaya göre, "Çölyak hastalığı (Gluten enteropatisi) GRD'nin en çok bilineni iken; serebellar ataksi, nöropati, duyusal ganglionopati ve ensefalopati (başağrıları ve beyaz maddede anormallikler) durumlar,  gastrointestinal sistem dışı yaygın belirtiler nörolojik bozukluklardır."

Glutenle uyarılmış toksikliğin  nörolojik açığa çıkışlarının bağırsak hasarının (enteropatisinin) kanıtı olsa da olmasa da olabileceğine işaret ederler. Buğdayla uyarılmış bağırsak hasarı pek çoklarının tahmin ettiğinden daha yaygın iken, ("Araştırma, buğdayın herkesin bağırsaklarına zarar verebileceğini kanıtlıyor" yazısını okuyun), glutenle olan problem " bağırsak-dışı tutulum" olarak adlandırılan bağırsak duvarının olumsuz sağlık etkilerinden daha ötesine uzanır!  Amiyane tabirle "gluten" olarak andığımız büyük ölçekli protein dizilimindeki pek çok peptik etkiler göz önüne alınacak olursa, (aslında 23,000'den fazla proteinden oluşmasına rağmen, o tek bir yapı gibidir) farmakolojik olarak psiko-aktiftirler.  Yemek yemeden sonra olumsuz nörolojik/duyusal sonuçların takip etmesi bir sürpriz değildir! 

Yeni çalışma, "Glutene bağlı hastalıkların (GRD'nin) nörolojik açığa çıkışlarını 540 hasta grubundan belirlenen 7 hastanın (5 erkek, 2 kadın) örnek olay incelemesini anlatıyor.  Bu hastalar yüzlerinde, dillerinde, bir kollarında veya  bir bacaklarında meydana gelen sonra da vücudun diğer kısımlarına yayılan istem dışı kas çekilmesi olan "miyoklonik nöbetler" belirtisi gösterdi.Nöbetler o kadar şiddetliydi ki, 5 hasta primer motor korteksindeki anormal elektriksel aktivite olan epilepsi türü  "Jacksonian nöbetlerden"  epileptik krizlere girdi ve salya artışı, dudak şaplatma, baş çevirme gibi davranışlara yol açtı. Daha da fazlası, tüm hastalar  kol ataksi'sini ( kol kaslarında kas koordinasyon bozukluğu) ve daha da belirgini yürüyüş ataksi'sini deneyimledi.

Elektrofizyoloji 'beyin testleri', "serebral korteks'in anormal çalışmasından dolayı olan kasların ani titremesi" olarak tanımlanan kortikal miyoklonus (kortikal   kas seğirmesi) olduğunun kanıtını gösterdi. Daha da kliniksel olanı, imajlama veya patolojik değerlendirmenin bazı serebellar ilişki olduğunu gözler önüne serdi, fakat bu ikinci haldi. Bu yeni durum,  gluten ataksi'den ayrıdır. Serebellar ataksi, vücudu en devre dışı bırakan  haldir.

http://www.greenmedinfo.com/blog/grain-damages-human-brain'den çevrilmiştir.
Çeviren: Esin Tezer


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder