Bilim ve Din

Bilim ve Din

13 Haziran 2015 Cumartesi

DUA, iyileştirebilir mi? Beyin donanımımız maneviyat için mi yaratıldı?




Harvard bilim adamı Dr. Herbert Benson son 30 yıldır dua üzerine olan araştırmaları yürütüyor. Benson, zihnin vücudu nasıl etkilediğini anlamak için  bilhassa Budistlere has bir tür dua olan meditasyon üzerine odaklanıyor. Herbert Benson; her tür duanın  stresi yatıştıran, vücudu sakinleştiren ve iyileşmeye yardımcı olan bir rahatlama tepkisine yol açtığını söylüyor.

Benson, "Dua; seslerin, kelimelerin tekrarını içerir ve bunda da iyileştirici güç yatar. Budistler için dua, meditasyondur. Katolikler için tespihtir.  Musevilerde dua, "daven" diye adlandırılır. Protestanlar için  ise dua, "merkezleme duadır" (bir tür Hristiyan meditasyonudur). Her bir dinin kendine has dua etme yolu vardır" dedi. 

Benson, biri meditasyon yaparken vücutta meydana gelen fiziksel değişimleri gösteren MRI beyin taramalarını belgelendirdi. Pennsylvania Üniversitesi'nde yakın zamanda yapılan araştırmayla birleştirildiğinde ortaya çıkan şey, karmaşık beyin aktivitesiydi!

Kişi gitgide daha da derin yoğunlaştığında mekanda yöneliminin kontrolünü sağlayan, öz-benlik ve dünya arasındaki farklılıkları oluşturan beynin paryetal lob devrelerinde yoğun bir aktivite olmaya başlamaktaydı. Benson, daha sonra da tüm beyni kaplayan "huzuru" belgelendirdi.

Beynin aynı zamanda zamanı takip eden ve öz-farkındalığı oluşturan  frontal ve temporal lob devreleri serbest hale gelmişti. Benson, zihin-beden bağlantısının zamanla kaybolduğunu söyledi.

Özel olarak nitelendirdiğimiz " duygusal etiketleri" yapıştırmaktan sorumlu olan limbik sistem ise aktif hale gelmişti. Benson; limbik sistemin rahatlamayı düzenlediğini, sonunda da otonom sinir sistemini, kalp atışını, kan basıncını, metabolizmayı ve benzerlerini de denetlediğini söyledi.

Sonuç şuydu: Her şey duygusal olarak önemli izlenim bırakmaktadır. Belki de bu pek çoklarının hissettiği gibi huşu ve sessizlik algısının da sorumlusudur. Beden daha rahatlamış hale gelmekte ve fizyolojik aktivite daha da sakin düzenlenmektedir.

Bu; hepimizin yüksek varlıkla, yani Tanrıyla bağlantıda olduğu manasına mı geliyor? Aslına bakılırsa bizler, sadece bunu yapmak için mi imalathaneden bu donanıma sahip  olarak çıktık? Benson, WebMD'ye bu yorumun tamamen kendi bakış açısı olduğunu söyledi. Benson; "Eğer dindarsanız bu, Tanrı vergisidir. Eğer dindar değilseniz; o zaman bu, beyninizden kaynaklanmaktadır" dedi.

http://www.webmd.com/balance/features/can-prayer-heal?page=2'den çevrilmiştir.

Çeviren: Esin Tezer


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder