Bilim ve Din

Bilim ve Din

5 Haziran 2015 Cuma

ORUCUN SİZİ ŞAŞIRTACAK 10 FAYDASI



"Açlık, gerçekten de açlık demektir. O, bir öğünü atlamak veya 24 saat ya da 3 gün yemek yememek manasına gelmez! Öğün atlama ya da kısa süreli oruç tutmanın "açlık durumuna" yol açtığı o kadar gülünç  ve saçmadır ki, kendimi pencereden atmak istiyorum!"  –Martin Berkhan 


Her gün aç kalmanız ya da haftanın birkaç günü aç kalmanız iyi bir şey midir? Pekâlâ, tonlarca kanıt zaman periyotlu oruç tutmanın iyi bir şey olduğuna işaret ediyor.

Oruç tutma, yıllar içerisinde gitgide daha popüler hale gelmiştir, özellikle de halk sağlığı için. Pek çok doktor az yemeyi hastalık belirtisi olarak görüp tavsiye etmekten kaçınırken bu, oruç tutmanın dengeli yapıldığındaki olağanüstü yararlarını azaltmaz!

Bu makalede, oruç tutmanın sizi şaşırtacak 10 yararını ve onları yaşamınıza nasıl katabileceğinizi keşfedeceğiz.


1. Oruç tutma, kilo vermenize yardımcı olur

Aralıklı oruç tutma, yani belirlenen saatler içinde tutulan oruç, pek çok çalışmanın da gösterdiği gibi kilo kaybetmenin güvenli yoludur. O, bedenin yağ hücrelerini düzenli olarak yapılan diyettekinden daha etkili şekilde yakmasına olanak sağlar.

Aralıklı oruç tutma, vücudun şeker yerine yağı ana kaynak olarak kullanmasını sağlar. Şu anda pek çok sporcu, oruç tutmayı müsabakalarda düşük vücut yağı yüzdesini yakalamak için kullanmaktadır. 
  

2. Oruç tutma, insülin hassasiyetini iyileştirir

Oruç tutmanın insülin hassasiyetine pozitif etkisinin olduğu, oruç tutmadığınızdaki karbonhidratları (şekeri) daha iyi idare etmenize olanak tanıdığı kanıtlanmıştır. Bir çalışma, insülinin oruç tutma süresinden sonra kandaki glukoza karışması için daha etkili bir hale geldiğini kanıtlamıştır.  


3. Oruç tutma, metabolizmayı hızlandırır

Aralıklı oruç tutma, sindirim sisteminizi dinlendirir ve bu da metabolizmanızı kalorileri daha etkili şekilde yakması için harekete geçirebilir. Eğer sindiriminiz zayıfsa bu, sizin gıdayı metabolize etme ve yağ yakma yeteneğinizi etkileyebilir. Aralıklı oruç tutmalar sindiriminizi düzenleyebilir ve sağlıklı bağırsak fonksiyonunu arttırır, böylece de  metabolik fonksiyonunuzu geliştirir.


4. Oruç tutma, ömrü uzatır

İster inanın ister inanmayın,  ne kadar az  yerseniz  o kadar uzun yaşarsınız!  Çalışmalar, bazı kültürlerdeki insanların yaşam süresinin diyetlerine göre arttığını ispatladı. Buna rağmen, oruç tutmanın yararlarını görmek için yabancı bir toplumda yaşamaya ihtiyacımız yok! Yaşlanmanın başlıca etkilerinden bir tanesi yavaş metabolizmadır, beden ne kadar genç olursa metabolizmanız  o kadar hızlı ve etkili olur. Ne kadar az yerseniz,  sindirim sisteminiz o kadar az yorulmuş olur.


5. Oruç tutma, açlık durumunu düzeltir

Sadece şunu düşünün: Eğer bir öğünü 3-4 saatte bir yerseniz gerçek açlığı deneyimler misiniz? Tabii ki hayır! Aslına bakılırsa, açlığın gerçek doğasını deneyimleme, 12 ila 24 saati bulur!

Oruç tutma, vücudunuzdaki hormonları düzenlemeye yardımcı olur böylece gerçek açlığın ne olduğunu deneyimlersiniz. Aşırı şişman insanların aşırı yemelerinden dolayı karınlarının tok olduğuna dair beyinlerinin doğru sinyali almadığını biliyoruz.

Oruç tutmayı sıfırlama düğmesi gibi düşünün: Ne kadar uzun oruç tutarsanız,vücudunuz doğru hormonları salgılamak için o kadar fazla kendini düzenler, böylece gerçek açlığın ne olduğunu deneyimleyebilirsiniz. Ayrıca, hormonlarınız düzgün şekilde çalıştığında daha hızlı  şekilde karnınız doyar.


6. Oruç tutma, yemek yeme modellerinizi geliştirir

Oruç tutma, aşırı yeme rahatsızlığı çekenlere, iş ve diğer görevler yüzünden doğru yemek yeme modelini oluşturmada zorlananlara yardımcı olan bir uygulama olabilir.     

Öğünsüz olarak bütün bir öğleden sonra devam eden aralıklı oruç tutma uygundur ve  yaşam stilinize uyan ayarlanmış saatle yemek yemenize olanak tanıyabilir.  Aşırı yemeyi önlemek isteyen biri olarak günlük kalori miktarını bir oturuşta yemenize olanak tanıyan ayarlanmış zamanı saptayabilir ve sonra da ertesi günü yemek yemeyebilirsiniz.  


7. Oruç tutma, beyin fonksiyonunuzu geliştirir

Oruç tutmanın beyin fonksiyonunu geliştirdiği kanıtlanmıştır çünkü o, beyinden üretilmiş nörotrofik faktör ( BDNF) adı verilen protein üretimini arttırmaktadır.

BDNF, beyin kök hücrelerini yeni nöronlara dönüşmeleri için harekete geçirir ve nöral sağlığa katkıda bulunan diğer kimyasalları tetikler. Bu protein, Alzheimer ve Parkinson  hastalıklarıyla ilişkili değişikliklerden beyin hücrelerinizi korur.


8. Oruç tutma, bağışıklık sisteminizi düzeltir

Aralıklı oruç tutma;  bağışıklık sistemini geliştirir, serbest radikal zararını azaltır, vücuttaki iltihaplı durumları düzenler ve kanser hücresi oluşumunu ortadan kaldırır.

Doğada da hayvanlar hastalandıklarında yemek yemeyi keserler, bunun yerine dinlenmeye odaklanırlar. Bu, içsel sistemlerindeki stresi azaltmanın temel içgüdüsüdür böylelikle vücutları enfeksiyonla savaşabilir. Biz insanlar hastalandığında ihtiyacımız olmasa bile yemek arayan tek türüz.


9. Oruç tutma, Aydınlanmanıza katkıda bulunur

Oruç tutma; pek çok insanın okuma çalışması, meditasyon, yoga ve dövüş sanatları vb. sırasında yaşama daha fazla bağlanmış olmasına yardımcı olmuştur. Sindirim sisteminde hiç yiyecek yokken bu, vücutta daha fazla enerjinin olmasına yol açar. Sindirim sistemi vücuttaki en fazla enerji emen sistemlerden bir tanesidir.

Aydınlanmanız için oruç tutma, hem bilinçli hem de  fiziksel olarak kendimizi daha iyi hissetmemize olanak sağlar. Daha hafif bir bedenle, daha berrak bir zihinle daha fazla farkında oluruz ve etrafımızdaki her şey için daha fazla şükür duyarız.


10. Oruç tutma, cildin pürüzsüz olmasına yardımcı olur ve sivilceyi önler

Oruç tutma; cildin daha berrak olmasına yardımcı olur, çünkü vücut geçici bir süre için sindirimden kurtulduğunda canlandırıcı enerjilerini diğer sistemler üzerine odaklandırabilir.

Sadece bir gün hiçbir şey yememenin vücudu toksinlerden arındırdığı, ciğer, böbrek ve diğer kısımlar gibi vücudun diğer organlarını düzenlediği kanıtlanmıştır.


http://www.lifehack.org/articles/lifestyle/10-benefits-of-fasting-that-will-surprise-you.html

Çeviren: Esin Tezer


2 yorum:

  1. Sevgili CAN dostum, bilgilendirmelerin için çok teşekkür ederim. Sevilip öpülmektesin 💖😘

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler güzel dostum:) Faydalı olabildiyse ne mutlu! Sevgiler

      Sil