Bilim ve Din

Bilim ve Din

9 Mayıs 2020 Cumartesi

Koronavirüs (COVID-19) Hastalığından Ölüm Oranında D Vitamini Seviyesi Önemli Bir Rol Oynuyor


Araştırmacılar, 10 ülkeden gelen hasta verilerini analiz ettiler. Araştırma ekibi, düşük D vitamini seviyesi ve hiperaktif bağışıklık sistemi arasında bir korelasyon olduğunu keşfetti. D vitamini, kalıtsal bağışıklığı güçlendiriyor ve aşırı faaliyet gösteren bağışıklık tepkilerini önlüyor. Bu buluş; çocukların neden Koronavirüs (COVID-19) hastalığından daha az etkilendiği de dahil, pek çok gizemi çözmeye yarayabilir…
Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Evanston, Illinois’da bulunan Northwestern Üniversitesi’nde yürütülen yeni bir araştırmada, araştırma ekibi Çin, Fransa, Almanya, İtalya, İran, Güney Kore, İspanya, İsviçre, İngiltere Birleşik Krallığı ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki hastaneler ve kliniklerden gelen istatistik veri analizini yürüttü.
Araştırmacılar; İtalya, İspanya ve İngiltere Birleşik Krallığı gibi COVID-19 hastalığında ölüm oranı yüksek ülkelerin hastalarının, hastalıktan daha az etkilenen ülkelerin hastalarına nazaran D vitamini seviyelerinin daha düşük olduğunu fark ettiler. Araştırmacılar; genel olarak konuştuklarını, bilhassa D vitamini düşük seviyede olan kişilerin D vitamini takviyesi almaları gerektiği konusunda uyarı yaptıklarını belirttiler.    
Araştırmayı yürüten Northwestern Üniversitesi’nde Profesör olan Vadim Backman,  "D vitamini eksikliğinin ölüm oranında önemli bir rol oynadığını insanların bilmesi önemli. Fakat D vitamini kullanması için herkese de baskı yapamayız. Bunun için daha fazla araştırma yapmaya ihtiyacımız var ve umarım araştırmamız bu alanı da kapsar. Elimizdeki veriler ölüm oranı (mortalite) mekanizmasına da ışık tutabilir, bu da ispatlanırsa yeni tedavi edici hedeflere bizi yöneltebilir” şeklinde konuştu.
Vadim Backman, Nortwestern Üniversitesi’ndeki McCormick Mühendislik Okulu’nun Biyomedikal Mühendislik bölümünün “Walter Dill Scott Profesörü” ünvanına sahip profesörü. Profesör Backman’ın laboratuarında çalışan ve araştırma tezinin yazarı olan Ali Daneshkhah ise doktora sonrası araştırma öğretim üyesi.
Backman ve ekibi, ülkeden ülkeye değişen COVID-19 ölümlülük oranları arasındaki açıklanamayan farklılıkları fark ettikten sonra D vitamini seviyelerini incelemeye başladılar. Bazı kişiler bu farklılıkların sağlık hizmeti kalitesinden, nüfustaki yaş dağılımından, koronavirüsün farklı belirtilerinden veya test etme oranlarından olabileceğini ileri sürdüler. Fakat Backman durumun böyle olduğuna inanmadı. Backman, sözlerine şöyle devam etti: ”Bu faktörlerin hiçbiri önemli bir rol oynamıyor. Kuzey İtalya’daki sağlık hizmeti sistemi, dünyadaki sağlık hizmeti sistemlerinin en iyilerinden bir tanesidir.  Aynı yaş grubuna baktığınızda bile ölüm oranında farklılıklar var. Test etmedeki kurallar farklılık gösterse bile, birbirine benzer test etme oranının olduğu ülkeler veya nüfuslara baktığımızda hâlâ ölüm oranında farklılıklar görüyoruz. Bunların yerine biz, D vitamini eksikliğiyle bu hastalık arasında önemli ölçüde bir korelasyon olduğuna inanıyoruz.
Backman ve ekibi; dünya üzerinde halka açık hasta verisini analiz ederek D vitamini seviyeleri ve “Sitokin Fırtınası (Aşırı faal bağışıklık sisteminin yol açtığı hiperinflamatuar durumu)”, ölüm oranı ve D vitamini eksikliği arasında korelasyon olduğunu keşfetti. Araştırma tezinin yazarı Daneshkhah,” Sitokin Fırtınası ciğerlere çok büyük zararlar verir, akut solunum güçlüğü sendromuna ve ölüme yol açar. COVID-19 hastası olan insanların büyük çoğunluğunu bunun öldürdüğünü düşünüyoruz. Virüsün ciğerlere zarar vermesinden değil, bundan dolayı ölüyorlar. Bu, bağışıklık sisteminden gelen yanlış yönlendirilmiş ateşin komplikasyonlarıdır” diye konuştu. Backman, D vitamininin burada önemli rol oynadığına inanıyor. D vitamini bağışıklık sistemimizi güçlendirmekle kalmıyor, bağışıklık sistemimizin tehlikeli şekilde aşırı faaliyet göstermesini de önlüyor. Backman, “Analizimiz ölüm oranını yarıya indirebileceğimizi gösterdi. Hastanın virüsü kapmasını belki önleyemeyiz ama komplikasyonları azaltabiliriz ve hastalığı kapmış olan kişilerdeki ölümü önleyebiliriz. Bu korelasyon COVID-19’la ilgili pek çok gizemi açıklıyor, çocukların neden bu hastalıktan daha az etkilendiğini de. Çocuklardaki bağışıklık sistemi bizimki gibi değildir. Onlardaki bağışıklık sistemi ikinci basamak savunma sistemidir ve aşırı tepki gösterir.
Backman, sözlerini şöyle bitirdi: “İnsanlar D vitaminini aşırı dozda almamalılar. Bu, negatif yan etkilere yol açabilir. COVID-19 hastalığına iyi gelen dozu söylemek zor. Bulduğumuz bu korelasyon, yaygın bir şekilde D vitamini eksikliği olan Afrikalı Amerikalılar ve yaşlı hastalara da yardımcı olabilir.            
Araştırmayı yöneten Profesör Backman, aynı zamanda Northwestern Üniversitesi’nin Fiziksel Genom Bilimi ve Mühendisliği yöneticisi, aynı üniversitedeki Robert H.Lurie  kapsamlı Kanser Merkezi Araştırma Teknolojisi ve altyapı tesislerinin de yardımcı yöneticisidir.
Çeviren: Esin Tezer