Bilim ve Din

Bilim ve Din

27 Ocak 2015 Salı

Gazlı içeceklerin zararları: Gazlı içecekler, 8 yönüyle sağlığınızı olumsuz biçimde etkiler




Gazlı içeceğin her bir yudumu, vücudun belirli bölgelerine sağlık riskleri oluşturur.

·         Astım

·         Erimiş diş minesi

·         Kalp krizi

·         Böbrek sorunları

·         Üreme organları sorunları

·         Şeker yüklemesi

·         Kemik erimesi

·         Aşırı şişmanlık ve artan şeker hastalığı riski

Gazlı içecekler, Amerika Birleşik Devletleri'nde sudan sonra en çok tüketilen içeceklerdendir. ABD'de Amerikalılar sanki o şekerli yüksek kalori değilmiş gibi her yıl kişi başı 57 galon (1 galon yaklaşık 3,78 litredir) gazlı içecek tüketirler. Fakat, gazlı içecek tüketenlerin vücutlarında içtikleri her bir yudumla ne meydana geliyor acaba?

Gazlı içecek vücuda girdiği anda, pankreas bildirimi alır ve şekere yanıt olarak hızlı bir şekilde insülin üretmeye başlar. İnsülin, hücrelerin enerji için daha sonra şekeri kullanabildiği; vücudun kan dolaşımındaki şekeri bir gıdadan veya içecekten atması için kullandığı bir hormondur. 20 dakika içerisinde kan şeker seviyeleri aniden yükselir ve karaciğer, şekeri saklayacağı yağa dönüştürerek insüline yanıt verir.

20 ons'luk (yaklaşık 600 ml'lik) bir şişe gazlı içecek içildikten 45 dakika sonra, içecekteki kafein tamamen emilir ve bunun sonucu olarak da gözbebeklerimiz büyür ve kan basıncı yükselir. Vücut sanki düşük seviyede kokain alıyormuş gibi, beynin zevk merkezlerini uyaran dopamin hormonunu daha çok üretmeye başlar.

Bir saat geçtiğinde vücut, bir kişinin ikinci bir gazlı içeceğe veya tatlı bir atıştırmalığa yöneldiği zaman tatlı şokuna girer! Gazlı içeceğin aşırı şişmanlık salgınıyla (obezite epidemisiyle) olan bağlantısı çok iç içedir. Harvard Üniversitesi araştırmacıları, her bir ekstra gazlı içeceğin aşırı şişmanlık riskini 1,6 kat arttırdığını hesapladılar.

Bu aşırı şişmanlık seviyelerine erişme tehdidine ilaveten araştırmacılar,  40,000 erkeği yirmi yıl izledikten sonra her gün şekerli bir içeceği içenin kalp krizi riskini yüzde 20 arttırdığını da keşfettiler. Şekerkamışından elde edilen şekerin ucuz bir alternatifi olan  yüksek fruktozlu mısır şurubu, şeker hastalığı (diyabet) ve kalp hastalığına yol açan metabolik sendromun artan riskiyle ilişkilendirilmiştir.

İçecek şirketleri bu sağlığı bozan şeker aşamalarını çok iyi biliyorlar. ABD'de her yıl yaklaşık 3.2 milyar $'ı tüketicilerin kahverengi kabarcıklı şekeri pizzayla içmeleri veya teneke kutuları çocuklarının doğum günü partisine  almaları için harcıyorlar.  Bu küçük çocuklar eğer düzenli gazlı içecek içicileri olurlarsa, tip 2 diyabet riskini yüzde 80 arttırmış oluyorlar. Onların gelecekleri böbrek problemleri, üreme organları sorunları, kemik erimesi, astım ve diş mineleri erimiş çürük dişlerle dolu oluyor.

Siz hâlâ içmeye devam edin!!!

http://www.medicaldaily.com/pulse/soft-drink-dangers-8-ways-soda-negatively-affects-your-health-319054'den çevrilmiştir.

Çeviren: Esin Tezer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder