Bilim ve Din

Bilim ve Din

9 Şubat 2015 Pazartesi

Tütün insan beynini nasıl etkiler?



Sigaralar, puro, pipo, enfiye ve çiğneme tütünü gibi diğer türden olan tütünler bağımlılık yaratan uyuşturucu nikotini içerirler. Nikotin; bir tütün ürünü çiğnendiği, teneffüs edildiği veya dumanı tüttürüldüğü zaman kan dolaşımı tarafından emilmeye hazırdır. Tipik bir sigara içicisi, sigarayı yaktıktan 5 dakika içerisinde sigaradan 10 nefes çekecektir. Dolayısıyla, günde 1 paket (yani 25 sigara) içen bir kişi, her gün "250 nikotin vuruşu" alır.  

Nikotin kan dolaşımına girdiğinde, anında adrenalin hormonunu salgılaması için böbreküstü bezlerini uyarır. Adrenalin, merkezi sinir sistemini uyarır ve kan dolaşımını, solunumu ve kalp atışını arttırır. 

Nikotin, diğer bağımlılık yaratan uyuşturucular olan kokain ve eroine benzer bir şekilde ödül ve zevki kontrol altında tutan beyin yollarını etkileyen dopamin nörotransmitter'ının  seviyelerini yükseltir. Pek çok tütün kullanıcısı için, sürekli nikotine maruz kalma tarafından tetiklenen, olumsuz sonuçlarda bile dürtüyle yapılan  uzun-vadeli beyin değişimleri bağımlılıkla sonuçlanır.Çalışmalar, tütün içimindeki asetaldehit gibi ilave bileşimin beyinde nikotin etkilerini arttıracağını ileri sürmektedir. 

Sigara bağımlısı olan bir kişi onu bırakmaya kalktığında sinirlilik, dikkat güçlükleri, uyku bozuklukları, iştah artışı ve şiddetli bir tütün arzusuyla karşılaşır. Tedaviler, sigara içenlerin bu semptomlarla başa çıkabilmelerine ve başarılı bir şekilde sigarayı bırakmalarını geliştirebilmelerine yardımcı olabilir.

http://www.drugabuse.gov/publications/drugfacts/cigarettes-other-tobacco-products'dan çevrilmiştir.
Çeviren: Esin Tezer


2 yorum: