Bilim ve Din

Bilim ve Din

14 Şubat 2015 Cumartesi

Meditasyon, yaşlanmadan dolayı azalan beyindeki gri madde kaybını yavaşlatıyor



 Yeni bir çalışma, meditasyonun yaşlanmadan dolayı azalan beyindeki gri madde kaybını yavaşlattığını ileri sürüyor.

İnsanlar 20'li yaşlarının sonlarındayken beyin bozulmaya başlar ve hacmi, ağırlığı azalır. Bu da, beynin fonksiyonel becerilerinin kaybına yol açar. 

Bundan ötürü, insanlar 1970'lerden beri daha uzun yaşıyor olsalar da; edindikleri yıllar sıklıkla onlara artan zihinsel hastalık ve nörodejeneratif  rahatsızlık olarak geldi. 

Şu anda UCLA araştırmacıları tarafından yürütülen yeni bir çalışma; meditasyonun nöronları içeren dokuya, beynin gri maddesinin korunmasına yardımcı olduğunu gösterdi.
Bilim adamları, belirli biçimde yaş ve gri madde arasındaki ilişkiye baktı. Yıllardır meditasyon yapan 50 kişiyle hiç meditasyon yapmayan 50 kişiyi karşılaştırdılar. Her iki gruptaki insanlarda da onlar yaşlandıkça artan gri madde kaybı görüldü. Fakat araştırmacılar, meditasyon yapanlarda gri madde hacminin meditasyon yapmayanlardaki kadar azalmadığını keşfetti.

UCLA Beyin  Haritalandırma Merkezi'nden bu çalışmanın yardımcı yazarı ve doktora sonrası üyesi olan  Dr. Florian Kurth, yakın zamanda meditasyon yapmayla ilişkilendirilen bazı bölgelerde ufak ve belirgin etkiler beklediklerini söyledi. Aslına bakılırsa bunun yerine, tüm beyin boyunca bölgeleri çevreleyen geniş alana yayılmış meditasyon etkisini gözlemlendi.

Çalışmadaki her bir grup 24 ila 77 yaş arasındaki 28 erkek ve 22 kadından oluşmaktaydı. Meditasyon yapanlar, 4 ila 46 yıldır ortalama 20 yıldır meditasyon yapmaktaydılar.
Araştırmacılar, gri madde ve her iki gruptaki insanlarda yaşlanmaya bağlı beyin dokusu kaybı olduğunu gösteren yaş arasında negatif  bir korelasyon buldu. Kurth, ayrıca meditasyon yapanların beyinlerindeki gri maddenin büyük bir kısmının daha iyi korunduğunu  keşfettiklerini söyledi.

Araştırmacılar; meditasyon ve beyindeki gri maddenin korunması arasında direkt, nedensel bir bağlantı yapamadıklarına dikkat çekiyorlar. Yaşam stili tercihleri, kişilik özellikleri ve genetik beyin farklılıkları da dahil, diğer pek çok faktör de devreye girmekte...


http://www.business-standard.com/article/news-ani/meditation-slows-down-loss-of-gray-matter-in-brain-due-to-aging-115020600176_1.html'den çevrilmiştir.

Çeviren: Esin Tezer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder