Bilim ve Din

Bilim ve Din

20 Mart 2015 Cuma

Gelenek ve kurallara uygun davranış küçükken başlıyor




 
Kimse gösteriş düşkünü değildir!  Bir yeteneğe sahip olan biri de, bu gerçeği bir gruba uygun olabilmek için saklayacaktır. Yakın zamanda yapılan bir çalışma, bu davranışın ilk kez iki yaş gibi erken bir yaşta başladığını bildirdi!

Almanya, Leipzig Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü'ndeki bir ekip tarafından yürütülen ve Psychological Science tarafından yayınlanan bir çalışmada; iki yaşındaki çocuklar, şempanzeler ve orangutanlar üç kısma ayrılmış bir kutunun içine sürekli ödülle sonuçlanan bir top düşürdüler (ödül; çocuklar için çikolata, maymunlar için de yer fıstığıydı). Katılımcılar, bu ilginç sürprizi ilk denemede nasıl alacaklarını çözdükten sonra, hiç ödülsüz aynı aktiviteyi yapan deneyimsiz akranları gibi de izlediler. Daha sonra roller tersine döndü ve katılımcılar diğerleri tarafından izlenirken yeniden aynı şeyi yaptılar. Yarıdan fazla zamanda, çocuklar yeni akranlarını taklit ettiler ve topu çikolata getirmeyen kısımlara düşürdüler. Öte yandan, maymunlar ödül kazandıran davranışlarını bırakmadılar.Çocuklar doğru yanıtı kolay unutmadılar; biri onları izlemiyorsa, kazanan seçimden vazgeçmiyorlardı.

Sonuçlar, insanın gelenek ve kurallara uygun davranışı yapmak istemesinin yaradılıştan gelen (fıtrî) bir şey olduğunu ya da en azından çok küçük bir yaşta geliştiğini ileri sürüyor. Bu geleneklere ve kurallara uygun davranış dürtüsü, muhtemelen maymun akrabalarımızdan daha güçlü bir evrime uğradı. Çünkü, yazarlara göre grup uyumu kültürel bilginin değiş tokuşuna bağlı olarak gelişen insan benzeri olan toplumlarda son derece önemliydi. Psikolog ve önde gelen yazar Daniel Haun, “Hepimiz bize benzer olanları beğeniriz,” şeklinde açıklıyor. Geleneklere ve kurallara uyma, bu aynı olma duygularını arttırır! 

Geleneklere ve kurallara uyma, tabii ki her zaman en iyi seçim ve standart değildir. Pek çok insan öncülük yapmayı tercih eder, uymayı değil. Haun, sözlerine şöyle devam ediyor: "Yine de bir grup hakkındaki tüm diğer bilginin yokluğunda çoğunluğa uymak, genelde en iyi ilk seçimdir" .

http://www.scientificamerican.com/article/conformity-starts-young/'dan çevrilmiştir.
Çeviren: Esin Tezer


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder