Bilim ve Din

Bilim ve Din

2 Mart 2015 Pazartesi

Alzheimer araştırmacıları, hastalığın başlangıcını geciktiren bir molekülü keşfetti




Araştırma, insanlarda doğal olarak oluşan bir molekülün Alzheimer hastalığı başlangıcını geciktirebileceğini ileri sürüyor. 

Fareler üzerindeki bir çalışma; bunamanın çok iyi bilinen bir türüne yol açan beyindeki denetimsiz işleme bu "ev sahibi" molekülün engel olduğunu gösterdi.  

Madde; hafıza kaybı gibi semptomlar hastalarda belirmeden çok önce gözüken yapışkanlı protein kümelerini yavaşlatarak etkili oluyor.

Bilim adamları, test edilen molekülün insanlar üzerinde kullanmak için bir ilaca dönüştürülmesinin zor olacağını söylüyor. Bulgular, Alzheimer'ın hafıza üzerindeki yıkıcı etkisine yol açan aşamanın ve kişiliğin sekteye uğrayabildiğini kanıtlıyor.  
Cambridge Üniversite'sinden çalışmayı yürüten Samuel Cohen, “Büyük avantajımız; sadece bir ilaç keşfetmemiz ve ne olduğunu tam olarak anlamamak değil! İşe yarayabilecek genel bir stratejiyi keşfetmemiz" dedi.

Alzheimer'ın başlangıç evrelerinde, yani hastalığın görünür belirtilerinden çok önce, beyindeki "amiloit beta" adı verilen proteinler; kütle halinde yapışmaya neden olarak yanlış şekilde katlanmaya başlarlar. Kütleler, beyin üzerinde yavaşça yayılarak uzun saça benzer iplikler veya lifçikler şeklinde uzarlar. Beyin; hatalı proteinleri ortadan kaldırma mekanizmalarına sahip olsa da, bu temizleme işlemi çarçabuk yetersiz kalır. Çünkü, lifçikler daha uzaktaki kütlelerin oluşumu için bir "katalizör" gibi davranırlar. Cohen, “İlk olarak işlem gerçekten yavaştır ama bu, sonunda kontrolden çıkmış bir zincir reaksiyon haline gelir" dedi.

Bunama, Birleşik Krallık'ta yaklaşık 820,000 kişide var.  Bilim adamları, Alzheimer başlangıcını 5 yıl geciktirmenin hastalıktan ölen insan sayısını yarıya indireceğini tahmin ediyorlar. 

Nature Structural & Molecular Biology adlı dergide Pazartesi günü yayınlanan en yeni çalışma, "Brichos" adlı insan molekülünün amiloit lifçiklere yapıştığını ve onların dış yüzeylerini kaplayarak  daha fazla kümenin oluşmasını hızlandırmayı durdurduğunu gösterdi.    

Cohen, “Bu; başlangıç oluşumunu durdurmuyor fakat zincir reaksiyonunu durduruyor" dedi.

Bilim adamları, Alzheimer biyolojisini kopya etmek için beyinlerine amiloit proteinleri enjekte edilen farelerdeki molekülü test ettiler. Normalde bu, beyindeki "gama dalgaları" diye adlandırılan elektriksel aktivite seviyesini, küme ve yığınlardan oluşmuş toksik etki belirtisini  azaltır. Buna rağmen, farelere Brichos'la birlikte amiloit proteinleri enjekte edildiğinde  beyinleri korunuyor gözüktü ve gama dalga aktivitelerinin sağlıklı denek farelerdekinden ayırt edilmesi olanaksızdı. 

Brichos; beyinde çalışma fırsatını bulmadan önce vücut tarafından emilecektir, bu yüzden de uygun bir ilaç değildir. Cohen, “Şu anda iyi olan taktik, bu aynı yüksek seviyede hedeflenmiş etkiye sahip diğer molekülleri araştırmak ve onların gelecekteki bir terapiye başlangıç noktası oluşturup oluşturamayacağını görmek olacaktır" dedi. 

Birleşik Krallık'taki Alzheimer Araştırması'ndan Dr. Laura Phipps, “Bu detaylı çalışma, amiloit oluşumunu önlemek için potansiyel yolu gözler önüne serdi ve Alzheimer hastalığı için olası yeni tedavileri araştırmaya dikkatleri yöneltti. 
Araştırmacılar, Alzheimer'daki  en toksik sinir hücrelerinin moleküler işlemini belirlemek için çok çalışıyorlar. Ve bu teknik olarak merak uyandıran çalışma, hastalıktaki önemli olaylar zincirini durdurmak için de ipuçlarını gözler önüne serdi" dedi. 

http://www.theguardian.com/science/2015/feb/16/alzheimers-research-molecule-delay-onset-dementia-found

(İlgili @sanjiv_chopra: Alzheimer's researchers find molecule that delays onset of disease gu.com/p/45pam/stw

Çeviren: Esin Tezer


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder