Bilim ve Din

Bilim ve Din

27 Ağustos 2015 Perşembe

TÜRK KAHVESİ İÇMENİN YARARLARI




Aşırı kahve tüketimi sağlığınıza negatif etkiler verse de; ölçülü bir şekilde kahve içmek,  sağlıklı bir alışkanlıktır. Ve, her tür kahvede olduğu gibi Türk kahvesi de sağlığınıza çeşitli yararlar sağlayabilir. Türk kahvesi  temel olarak demlenme veya kavrulmuş kahve çekirdeklerinin  hazırlanması metoduyla alakalıdır. Türk stili kahve için her hangi tür kahve kullanılabilir. Türk kahvesi genel olarak diğer her hangi bir türdeki demlenmiş kahve gibidir, sadece tat ve  sertlik bakımından farklıdır veya kendine özgüdür.

Kahve, en çok enerji veren etkisi ve anti oksidan içeriği bakımından sevilmektedir. Kahve, yüzyıllardır insanların günlük yaşamlarının bir parçası olmuştur. Pek çok araştırmacı, kahvenin aşırı kullanımının insan vücuduna olan etkisini ortaya çıkarmaya çalışsa da, kahvenin pek çok yararı olduğu gözler önüne serilmiştir. Kahveyi değerli bir içecek yapan sihirli içeriği kafeindir. Kafein, enerji arttırıcı özellikleri olduğu bilinen bir kimyasaldır. Kahve içmek, kafeini sağlıklı bir şekilde tüketmenin en iyi yoludur!

Aşağıdakiler, Türk kahvesi ve diğer kafeinli kahvelerin bilinen yararlarıdır:


Kahve, kanser riskini azaltabilir: Uzun süreli kahve tüketiminin kanser oluşumu olasılıklarını azalttığı kanıtlanmıştır. Bunun için en iyi örnek,  endometri kanseridir. Kahvenin bu kanser oluşumuna karşı vücudu yüzde 2 koruduğu keşfedilmiştir. Kahvenin ayrıca östrojen reseptörü negatif olan göğüs tümörleri (henüz vücuda yayılmamış olan meme kanseri) riskini de azalttığı bilinmektedir.   

Bu çalışmalar kimyasal olarak Fransız, Yunan ve Türk kahvesiyle aynı olan İskandinav demlenmiş kahvesini tüketen katılımcılarda gözlemlenmiştir. Kahve mağazasındaki kahveler aynı korumayı sağlamayabilir. Bu, filtre kahvenin kahveye özel yağ asitlerini yeteri kadar içermemesinden kaynaklanmaktadır. Bu kahveye özel yağ asitlerinin, hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde kanser hücrelerinin gelişimini azalttığı ve durdurduğu kanıtlanmıştır.  Organik ve dürüst ticaret sertifikalı olan kahve, tüketim için en iyi seçimdir. Bu kahve, klorlu filtrelerle hazırlanmamalı ve demlenmemelidir. Aynı şekildeki kafeinsiz kahve de işe yarayabilir, fakat kafein içeriğini kaldırmak için kullanılan yoğun kimyasal işlemden dolayı daha az doğal bir seçimdir.

Kahve, diyabet (şeker hastalığı) riskini de azaltabilir: Kahve üzerine yapılan araştırmalar, kahve tüketiminin tip 2 diyabet riskinin gelişimine karşı koruyabileceğini gözler önüne sermektedir. Kahve, bunu kandaki cinsiyet hormonlarını bağlayan globulin (SHBG) seviyelerini arttırarak yapar. SHBG, tip 2 diyabet gelişiminde rol oynadığı düşünülen östrojen ve testosteron aktivitelerini düzenleyen bir proteindir.

Dört fincan kahve içen kadınların SHBG'nin daha yüksek seviyelerine sahip oldukları ve kahve içmeyenlere oranla yüzde 56 daha az hastalık gelişimine sahip oldukları keşfedilmiştir. Kahve tüketiminin vücut metabolizmasını arttırarak ve insülin hassasiyetini iyileştirerek glukoz toleransını geliştirdiği düşünülmektedir. 

Kahve, erken ölüm riskini de azaltabilir: Araştırmacılar, 50 yaş üzerindeki yetişkinlerde kahve içenlerin daha az erken ölüm riskine sahip olduklarını keşfettiler. Bu, günde ortalama dört ila beş fincan kahve içen erkek ve kadınlarda gözlemlenmiştir.

Tüm bunlara rağmen, haddinden fazla kahve içmek; endişeye, sinirliliğe, şiddetli baş ağrılarına ve mide problemlerine yol açabilir. 

Kahve, yağları da eritebilir: Egzersiz yapmadan önce kahve içmek,  dayanma gücünüzü ve yağ yakma potansiyelinizi arttırabilir.  Bu, kafeinin yağ rezervlerini vücudunuzda  enerji olarak kullanmanıza yardımcı olma yoluyla kas yorgunluğunun başlamasını geciktirmesinden dolayıdır. Buna ilaveten, kafeinin egzersiz esnasında kas ağrısını azalttığı kanıtlanmıştır, böylece vücudunuz egzersize biraz daha fazla dayanabilir. 

Kahve, karaciğer yağlanmasını azaltabilir: Yeni yapılan bir araştırma, kahve tüketiminin alkole bağlı olmayan karaciğer hastalığından (NFLD'den) muzdarip olan hastalarda karaciğer yağlanmasını azalttığını keşfetti. Bu tür bir karaciğer hastalığı; şeker hastaları gibi karaciğeri etkileyen, önceden var olmuş durumlara sahip olan kişilerde ilerler. 

Türk kahvesinin tüketimi üstte belirtilen kafeinin yararlarından istifade etmenize yardımcı olabilir. Bu, esasen şu nedenlerden dolayıdır:

1.Çok güçlüdür: Türk kahvesi yoğun bir kahve olarak servis yapılmaktadır. Ufak boy olan fincanının içeriği,  normal boy kahve fincanındakine eşittir.

2. Uygun maliyetlidir: Türk kahvesi hazırlamak, espresso makinesini kullanmaktan daha ucuzdur. Filtresiz olduğundan dolayı, arzu ettiğiniz miktara göre daha çok veya daha az miktarı tercih edebilirsiniz. 

3.Lezzetlidir: Türk kahvesi; lezzetli bir kahve içeceğidir, çünkü demlenmiş içecek daha lezzetlidir ve ilave edilmiş olan şeker ve baharat miktarı da damak lezzetinize göre ayarlanabilir.


     Çeviren: Esin Tezer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder